En av de beste

Skandinavisk storeslem i VM i poker i Las Vegas.

Den 12 November satt det ikke mindre enn to fra Skandinavia i VM finalen i poker. Norges nye pokerstjerne Felix Stephensen spilte mot svenske Martin Jacobsen og tapte. Men i poker er det nødvendigvis ikke slik at man går hjem tomhendt selv om man taper. Felix Stephensen har fått med seg en gevinst på 35 millioner. Dette på tross av at han spilte feilfritt ifølge en annen norsk pokerproff, nemlig Johnny Lodden.

– Han spiller alle hendene helt korrekt og leser motstanderen. Han legger press der han skal legge press. Han spilte hver eneste hånd korrekt. Ikke ofte noen gjør det på over 600 hender, sier Lodden til VGTV.

Betaler han skatt?

Det har lenge vært mye kontroversielt rundt Felix Stephensen som til og med har blitt kalt for skatteflyktning. Av hans gevinst på 35 millioner norske kroner, skulle 9,8 millioner, altså 28% gå til det norske velferdssamfunnet, men det skjer ikke.

Stephenson har faktisk flyttet til London og der er det ingen skatt på gevinster man har oppnådd gjennom gambling. Han har bodd i London i 2 år, men det stopper ikke skattevesenet fra å kreve han for 50.4% av hans gevinst, altså ca 2.6 millioner. Årsaken til dette er at han regnes som en bedrift, ikke en som spiller for moro skyld. Dette gjør at han må skatte mer enn de 28%, men det betyr også at han får fradrag som bedrift. Dermed kan han få tilbake en god del av beløpet.

Pokerturneringer i Norge?

Ettersom det har vært en sterk økning i pokerspillere her i landet, er det viktig å få pokerturneringer til Norge.

– Skulle vi skrevet en ønskeliste til julenissen så måtte det jo vært med at alle får spille poker så mye de vil i Norge. Men det å få på plass et NM på norsk jord er kjempeviktig, sier styremedlem i Norsk pokerforbund, Susanne Cappelen til TV 2.

Men for at dette skal være mulig må det gjøres en del endringer i det norske lovverket, slik at det blir enklere å forholde seg til for de som spiller poker. I dag er det ifølge Lodden veldig vanskelig å vite når man skal og hva man skal skatte av.

– Jeg mener jo helt klart at pokerspillere skal skatte som andre folk. Hvis de gjør det bra, så må de jo betale sin skatt de og. Det jeg savner er en konkret regel. Nå har jeg kranglet med de (skatteetaten red. anm.) i ti år om at de skal få fram en regel, men de har jo ennå ikke fått det til, hevder Lodden til TV2.

Flytte hjem igjen?

Om endringer i lovverket vil føre til at våre beste pokerspillere flytter hjem igjen, er jo tvilsomt. Det er jo avhengig av hvordan skattereglene blir og ikke minst hvor mye skatt de må betale som konsekvens av nye skatteregler. De står jo faktisk fritt til å bo akkurat hvor de måtte ønske.